Vindkraftsutbyggnaden fortsätter, men i mycket långsammare tempo. Trenden de senaste åren är att turbinbeställningarna har sjunkit kontinuerligt. Under första kvartalet 2025 togs inga nya investeringsbeslut i den svenska vindkraften visar Svensk Vindenergis statistik och prognos över vindkraftsutbyggnaden. Nu krävs åtgärder som ökar förutsättningarna för att utbyggnad och efterfrågan av el går i takt med varandra.
Det första kvartalet 2025 fattades inga nya investeringsbeslut i vindkraftsprojekt. Trenden de senaste åren är att turbinbeställningarna har sjunkit kontinuerligt. Marknaden signalerar att investeringskalkylen har blivit svårare att få ihop; läget är tufft och kantas av låga elpriser, politisk osäkerhet och ett oroligt omvärldsläge. Samtidigt fortsätter dock den installerade effekten av vindkraft att öka: totalt driftsattes ca 1 gigawatt (GW) under 2024.
Vindkraften fortsätter alltså att växa, men inte i takt med industrins aviserade behov. Detta i ett skede när experter är överens om att utbyggnaden av elproduktion måste öka kraftigt de kommande 5-10 åren för att elektrifieringen och klimatomställningen ska bli verklighet. En ny rapport bekräftar bilden av att investeringsklimatet i Sverige inte längre är lika attraktivt som övriga Europa, som har börjat attrahera kapital för omställningen i större utsträckning än tidigare.
Nu går utbyggnaden av elproduktion och efterfrågan av el i otakt. Dessutom går Sverige mot trenden jämfört med Europa. För att vända detta behövs kraftfulla och snabba åtgärder både på produktions- och konsumtionssidan. Fler tillstånd behöver komma och den elproduktion som har fått tillstånd behöver få mer tid att nå investeringsbeslut. När efterfrågan på mer el kommer i gång kan elektrifieringen inte hänga på att redan tillståndsgivna projekt måste ge sig in i en ny utdragen tillståndsprocess.
Erik Almqvist, ansvarig för elnät och elmarknad, Svensk Vindenergi
Vindkraften har möjlighet att växa ytterligare i närtid. Det finns projekt om 1815 MW med alla nödvändiga tillstånd, men där investeringsbeslut inte ännu har fattats. Med förbättrade marknadsförhållanden kan dessa parker komma i drift innan 2030.
Under det första kvartalet 2025 producerade vindkraften 12,1 TWh. Det innebär att vindkraften stod för ca 26 procent av den totala elproduktionen.
Förslag för ett säkrare, rikare och grönare Sverige
Hela världen ställer om genom elektrifiering. Sverige har nu möjligheten att befästa sin ledande position i den gröna omställningen och att stärka vår globala konkurrenskraft. Nu är det läge att investera i ett modernt, stabilt och fossilfritt energisystem som levererar el dygnet runt, året om.
Svensk Vindenergi har samlat 25 förslag om hur vindkraft kan bidra till att lösa våra stora energiutmaningar i Sverige. Några av förslagen rör förbättrade marknadsförutsättningar:
- Minska riskerna i investeringarna genom en långsiktig politik som driver mot elektrifiering av samhället. Regelverk och styrmedel som hindrar elektrifiering bör ses över och justeras så att både produktion och konsumtion stimuleras.
- Säkerställ tydliga och transparenta förutsättningar, både rättsliga och marknadsmässiga, för utbyggnaden av land- och havsbaserad vindkraft.
- Öka förutsättningarna för att utbyggnad och efterfrågan av el taktar, genom att bland annat stärka den nationella och regionala energiplaneringen. Inför de marknadsstöttande system som krävs för att åstadkomma det.
- Möjliggör mer flexibla igångsättningstider i miljötillstånden och inför effektiva möjligheter till förlängning av tillstånd. På så sätt kan tillståndsgiven produktion anpassa sig efter marknadsförutsättningarna och resurser sparas hos både myndigheter och branschen.
Om statistiken och prognosen
Svensk Vindenergi ger ut kvartalsvis statistik och prognos över utbyggnaden av vindkraft i Sverige. Statistiken baseras på data från turbinleverantörer och andra marknadsdeltagare. Den kortsiktiga prognosen bygger på investeringsbeslut och en bedömning av projekt som kan tänkas komma till, samt nya projekt som befinner sig i tillståndsprocessen.