EU-kommissionen har publicerat en uppdatering av de framsteg som nåtts genom REPowerEU, som är EU:s plan för att fasa ut beroendet av ryska energikällor. Kommissionen har även publicerat en ny färdplan för hur resten av beroendet ska fasas ut till senast 2027. Green Power Sweden välkomnar att EU tydligt pekar ut vägen bort från fossila och geopolitiskt osäkra energikällor
EU trappar upp arbetet för att fasa ut rysk energi: vind- och solenergi är nyckeln till energisäkerhet. Tre år efter att RePowerEU presenterades finns tydliga resultat:
- Importen av rysk gas har minskat från 150 till 52 miljarder kubikmeter (bcm) och importen av rysk olja har minskat från 27 till 3 procent. Samtidigt pågår ett omfattande arbete med att minska beroendet av ryskt kärnbränsle i EU-länder med ryskbyggda reaktorer.
- Mellan 2021 och 2024 har EU:s installerade kapacitet av vind- och solkraft ökat kumulativt med 58 procent, vilket motsvarar en gasbesparing på 38 miljarder kubikmeter. Det är ett tydligt kvitto på hur förnybara lösningar bidrar till både energisäkerhet och klimatmål – samtidigt.
- Trots dessa framsteg importerade EU stora mängder gas, råolja och uran från Ryssland under 2024.
Mot den bakgrunden har kommissionen lagt fram en ny färdplan för att EU fullt ut ska fasa ut beroendet av rysk energi. I den nya färdplanen ingår bland annat åtgärder för att begränsa nya leveransavtal av uran och kärntekniskt material från Ryssland, inklusive restriktioner för nya leveransavtal av uran och anrikat kärnbränsle via Euratom, i syfte att minska sårbarheten i EU:s energisystem.
EU-kommissionen väntas presentera konkreta lagförslag redan i juni 2025.
Green Power Sweden är positiva
Green Power Sweden välkomnar att EU tydligt pekar ut vägen bort från fossila och geopolitiskt osäkra energikällor – och samtidigt visar att vind- och solkraft i kombination med lagring redan spelar en avgörande roll i omställningen. Vi ser fram emot att följa de kommande lagförslagen och fortsätta bidra med lösningar som stärker Europas energisäkerhet, klimatmål och konkurrenskraft.