Under två dagar träffades markägare, ekologer och vindkraftsutvecklare för att stärka kunskapen om biologisk mångfald kring vindkraftsparker i skog. Programmet innefattade erfarenhetsutbyte, seminarier och fältbesök i SCA:s mångfaldspark.
Green Power Swedens arbete för att stötta medlemmarna i arbetet med biologisk mångfald sker normalt inom en arbetsgrupp som ses digitalt. Men nu gavs chansen att träffas på riktigt, under två koncentrerade dagar.
Några av de frågor som våra medlemsföretag identifierat som allra viktigast för att nå naturmålen är långsiktigt samarbete med markägare, finansiering och mätmetoder för biologisk mångfald, så de var fokus för diskussionen.
Ylva Tengblad, hållbarhetsansvarig, Green Power Sweden
Eftersom de första stegen i hänsynshierarkin, undvikande och minimering, redan är inarbetade i tillståndsprocessen för vindkraftsetablering, så rörde sig frågorna mer kring restaurering och kompensation för att stärka biologisk mångfald.
Det är utmanande att mäta påverkan på biologisk mångfald såklart, men de senaste åren har det utvecklats flera metoder som erbjuder konkreta verktyg, såsom Global Biodiversity Metric och svenska CLIMB.
Tove Hägglund, Biodiversity Business Director, Ecogain
Återvätning, veteranisering av träd och naturvårdsbränning är exempel på åtgärder som går utmärkt att utföra i eller i närheten av vindkraftsparker. Mänskliga insatser som återskapar det naturen tidigare gjort självt. Alla möjligheter finns bara vi samverkar för att realisera dem.
Sigrid Carstairs, hållbarhetsspecialist, Eolus